Sider

tirsdag den 28. maj 2013

Æg med posten og gris på gaflen


Vores høner skrukker trofast videre, og igår skrev ham, vi køber rugeæg af, at pakken var afsendt. Så det meste af dagen i dag er gået med at vente på landposten... Turde næsten ikke rende på toilet :-)
Ved 13-tiden kom han så endelig med pakken, og lykken var stor da den indeholdt hele to æggebakker med i alt 25 æg i.
Ved nærmere eftersyn havde fire æg fået en lidt hård medfart, men det er ok, da jeg faktisk kun havde bestilt 20 stk.

Da manden kom hjem fra arbejde, blev skruk-damernes 'egne' æg byttet ud med de nye wyandot-æg. Det tog de meget pænt, og lidt senere havde de lagt sig godt til rette.
Så venter vi spændt 21 dage og krydser fingre for en masse sunde, livlige kyllinger :-)

....

I går gik 'Projekt pulled pork' igang, og den var så færdig her til aften og blev indtaget på traditionel vis i hjemmelavet burgerbolle med coleslaw, barbeque-sauce og salat fra haven. Og det var et kæmpe hit! Latterligt lækkert, mørt kød. Bollerne var også rigtigt gode, men vi er lidt i tvivl om det er besværet værd at lave sine egne...


 Opskrifter:

Pulled pork (i ovn)

Kilder: Inspirationen kom fra en kombination af denne (opskrift på rub og lage), denne (tips og tricks) og denne (fremgangsmåden).

Ingredienser:

1700g svinenakkefilet

Lage:
Ca. 3½ liter vand
240g salt
200g sukker
2 laurbærblade
5-6 peberkorn

Rub:
4 spsk sød paprika
4 spsk brun farin
½ spsk stødt koriander
1 spsk hvidløgssalt (eller hvidløgspulver og salt)
1 tsk stødt chili
1 tsk cayenne peber
1 tsk røget paprika
Sort peber
(lagen er så salt, at jeg valgte ikke at tilsætte yderligere salt til rub'en)

Dag 1:

Om formiddagen blandes ingredienserne til lagen og får et hurtigt opkog. Lagen afkøles til stuetemperatur, og kødet lægges i og sættes i køleskabet. Saltlagen sørger angiveligt for en såkaldt 'sprængning', som gør kødet ekstra mørt og saftigt. Der er dog lidt debat om hvorvidt det er nødvendigt, og mange opskrifter har enten ikke dette trin med, eller kødet ligger kortere tid i lagen.

Inden sengetid tages kødet op af lagen og duppes tørt i et rent viskestykke. Rub'en blandes og ca. 2/3 af den fordelen på stegen, der til sidst pakkes ind i husholdningsfilm og ryger tilbage på køl.
Resten af rub'en gemmes til næste dag.

Dag 2:

Kl 6.30 stod jeg op, tændte ovnen på 100 grader, satte et fad med vand i bunden af den, smed grisen ind midt i ovnen, og gik tilbage i seng.
Kl. ca. 15 skruede jeg temperaturen op på 110 grader.
Kl ca. 17.30 blev den taget ud og pakket i staniol i ca. ½ time indtil tilbehøret var færdigt.

For en sikkerheds skyld brugte jeg stegetermometer, men 10 timer ved 110 grader og så 1-2 timer ved lidt mere er nok meget passende. Den var MEGET mør.
Ifølge kilder på nettet skal kernetemperaturen op på 95 grader, hvis den spises med det samme, eller 90 grader hvis den skal ligge og hvile i et stykke tid inden servering.
Da 'min' var færdig, viste den mindst 90 grader alt efter hvor jeg stak dyret... Og den havde i hvert fald fået nok :-)

Det er sikkert et hit, at lave pulled pork i kuglegrillen, men sådan én har vi ikke, og ovnen passer også bedre sig selv. Til gengæld må man undvære 'grill-smagen', men brug af røget paprika i rub'en hjælper lidt.

I weekenden skal kødet prøves koldt i en sandwich, og så har jeg fået et tip om, at det også virker godt som pizzafyld ;)
Bortset fra tiden der skal sættes af til projektet, er det meget nemt at lave og kræver ikke meget tid i køkkenet. De fleste ingredienser havde jeg allerede i mine skabe, og nakkefilet er latterligt billigt, også i økologisk kvalitet. Og der er mad til mange dage i såd'n et svin :-)

Opskriften på burgerboller stammer herfra
... Og den på coleslaw (som var god og frisk) herfra
Jeg synes ellers godt, at coleslaw kan være en tam fornøjelse, især når den er pligtskyldigt selskab til en bøf på en restaurant, men denne her opskrift var super!



Og så bliver man en lille smule lykkelig over sådan en dejlig aftenstemning udenfor sit køkkenvindue... :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar