onsdag den 22. maj 2013

Sommerstemning på en regnvejrsdag - Rabarberkage og jordbærsaft


... Meningen var, at denne blog også skulle komme til at indeholde nogle af mine yndlingsopskrifter. Hermed tages det første spadestik :)Nem og hurtig rabarberkage

Kilde: Simplificeret udgave af denne
... bare med lidt færre ingredienser og tilpasset en større springform, end jeg tror hun bruger. Tjek i øvrigt hendes blog ud :-)

Her er i foråret er rabarber måske noget af det første, man kan høste i sin have. Vi har nogle KÆMPE rabarber i vores store hønsegård. I det tidligere forår var jeg bekymret for, om de mon led overlast af hønsenes vaden rundt og hakken, og jeg lagde kyllingenet over nogle af knoldene. Det var vist ikke rigtigt nødvendigt. Nu er planterne kæmpestore og kan sagtens tåle dyrenes masen rundt. Så igen i år kan hele familien, samt fryseren, forsynes med rigelige mængder.

Ingredienser:

200 g blødt smør (eller 2 dl flydende margarine, hvis det skal være turbo-hurtigt)
200 g sukker
3 æg, af egen avl, selvfølgelig!
1½ tsk vaniljesukker
2½ tsk bagepulver
180g hvedemel
Knap 300g rabarberstængler, vasket og skåret i 2 cm stykker

Smør og sukker piskes sammen. Herefter tilsættes æggene et ad gangen. Tilsidst tilsættes mel, bagepulver og vaniljesukker, og der røres videre til dejen er glat.
Ca. 1/3 af rabarberstykkerne vendes i dejen, og hele herligheden hældes ud i en smurt 24 cm springform. Resten af rabarberstykkerne fordeles udover og trykkes lidt ned i dejen.
Til sidst drysses med et tynd lag sukker, så giver kagen lidt knas på overfladen.

Bages 35 minutter ved 180 grader.

Smager dejligt lun, evt med en klat creme fraiche eller vaniljeis, og kan holde sig i et par dage.
Meget nem og hurtig at lave, især med røremaskine. Kan evt. gøres mere spændende ved brug af mandelmel, hakkede nødder eller noget helt tredje.

Jordbærsaft

Kilde: Fortolkning af denne

Jordbærplanterne i haven står med blomster, så det er tid til at få udryddet nogle af de bær, vi har haft liggende i fryseren i næsten et helt år. Sidste sommer lavede vi også jordbærsaft, og det var et KÆMPE hit. Kan simpelthen ikke huske hvilken opskrift, vi brugte den gang, men der er næppe så stor forskel på fremgangsmåderne. Min udgave hér adskiller sig fra Mette Blomsterbergs ved at den siede saft lige får et hurtigt opkog før den hældes på flasker - Så tror jeg, at den holder sig bedre.

Ingredienser:

1,5 kg frosne, rensede jordbær - tøet op på køl natten over.
1200g sukker
9 dl vand
En sjat atamon

Hvis der er tale om store bær, kan de evt lige hakkes hurtigt igennem, så de frigiver saften bedre.
Bær, vand og sukker bringes i kog i en stor gryde, og koger i ca. 20 minutter.
Herefter sies saften, gerne igennem et klæde, og gives et hurtigt opkog.
Saften hældes herefter på skoldede, atamon-skyllede patentflasker. I denne portion bliver der præcis nok til 2 x 1 liters flasker (fåes bla. hos IKEA).
Kan faktisk holde sig ret længe, men får sjældent lov - Det smager SÅ dejligt af sol og sommer, og kan fortyndes med vand, danskvand eller sågar boblevand efter smag :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar