onsdag den 15. maj 2013

Helt æggiotisk


For tiden kører der to uafhængige kampagner om æg.

Denne ene er Dyrenes Beskyttelses 'Ægtivist' kampagne om at forbyde burhøns. Burhøns er i forvejen forbudt ved lov i mange af de lande som vi normalt sammenligner os med på området for landbrug og fødevarer, og sagt på godt gammeldags dansk: Det er fandme også noget svineri.
Hvis man har set en burhøne, er man ikke i tvivl om at sådan én lever et aldeles kummerligt liv.

Og Signe Wenneberg (forfatter, blogger og hønseholder) har meget levende fortalt om den burhøne, der kom til at bo hos hendes familie, og hvordan den i starten var fuldstændigt ude af stand til at opføre sig naturligt eller som andet end en ægge-o-mat.

Som byboer kan det måske virke en anelse frelst og øko-flippet at skeje sådan ud over nogle dumme høns, men har man selv prøvet at holde høns, og oplevet hvor sjove, søde og tillidsfulde dyr, det er, så skal man altså være lidt af et afstumpet menneske for at billige den måde burhøns holdes og behandles på.

Så selvfølgelig skal den slags systematisk dyremishandling også være forbudt...

Men hvad er alternativet?

Man kan selvfølgelig købe æg fra skrabehøns, fritgående høns og økologiske høns, som repræsenterer stigende dyrevelfærd.
Her kan man læse om de krav der stilles til de forskellige - Det er iøvrigt en udbredt misforståelse, at fritgående høns har det bedre eller ligeså godt som øko-høns. Øko ER det bedste - Men begge dele er selvfølgelig at foretrække fremfor burhøns.

Man kunne selvfølgelig også køre ud og banke på hos et familiemedlem eller en ven, der holder høns og købe nogle æg der - DET MÅ MAN BARE IKKE!

Og her kommer den anden kampagne ind i billedet... En ildsjæl fra Dansk Fjerkræ Forum har startet en kampagne vha facebook, som skal gøre det nemmere for os hobbyhønseholdere lovligt at sælge eller forære æg væk. I disse dage modtager politikere i Fødevareudvalget landet over farvestrålende æg fra glade hobbyhøns for at skabe opmærksomhed omkring de rigide regler, der idag er på området:

Pt. er private hønseholdere underlagt de samme krav som industrien, hvis de lovligt vil sælge deres æg i stalddøren.
For det første skal hønsene, der lægger æggene, stamme fra et godkendt rugeri. Dermed er langt de fleste af alle de flotte og spændende hønseracer, der findes, per definition dømt ude, da de simpelthen ikke opdrættes på officielle rugerier som disse.
Indenfor plante- og dyreavl gør man faktisk en del ud af, at bevare nogle af de oprindelige racer. De er måske ikke så effektive og højtydende, som dem der bruges i landbruget, men de kan bære på vigtige tilpasninger i form af klimatolerance eller endda sygdomsresistens, som industrien en dag kan blive meget afhængig af.
Derfor, og fordi mangfoldighed bare er godt, er det vigtigt at støtte op om småavlere, der gider være med til at bevare racer, der ellers ville uddø.
Men det opfodrer de nuværende regler altså ikke til.

Dernæst skal hønsene løbende kontrolleres - Dvs. der blandt andet skal tages blodprøver af alle dyr i besætningen, æg skal salmonellatestes hele tiden osv. Det er dyrt. Og hvis man blot har 6-10 havehøns, kan de næppe betale sig.
Igen er Danmark lettere tåbeligt i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med. Fx gælder disse strikse regler i Sverige kun for besætninger på mere end 200 dyr (hvilket, hvis man spørger mig, er ganske logisk, da salmonella altså er noget der høre industriens store individtætheder til). Mindre avlere kan frit sælge deres æg som de har lyst.

Nu er det ikke fordi vi hønsefolk slet ikke vil underlægges kontrol eller ser stort på fødevaresikkerhed. Faktisk opfordrer kampagnen til en model, hvor vi sender æg til salmonellakontrol tre gange om året.
Det gjorde jeg gerne. Dels for min egen skyld, så vi med sindsro kan bruge vores æg rå i madlavningen, til mayonaise osv. (pt. diskuterer vi lidt om vi tør - for skræmmekampagnen har trodsalt også gjort indtryk hér). Og dels for at få lov til at sælge æggene uden at være forbryder... Jeg vil nemlig rigtig gerne udvide min hønsebestand.
Der er smukke racer, jeg godt kunne tænke mig at prøve, men pt. virker det fjollet at anskaffe flere, når vi i forvejen er ved at drukne i æg... Og det ER altså noget madspild at smide dem ud.

Så jeg håber inderligt at begge kampagner bærer frugt, for dyrevelfærdens skyld og i kampen mod madspildet.


Og imens... Tjah... Hvis min svigermor insisterer på selv at tage æg i køleskabet og efterlade en 20'er på køkkenbordet, ja så er der vel ikke noget, jeg kan gøre ved det!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar