mandag den 27. maj 2013

Weekend og Kaninragout ala Hugh


Weekenden har budt på lidt skiftende vejr, men det er dog alligevel blevet til lidt udflugter og havearbejde. Lørdag blev til et af de næste rutinemæssige impulsindkøb i et havecenter, som vi besøgte for første gang. Holbæk NY planteskole, hed det vist. Det kan anbefales - Pænt sted, rimelige priser og godt udvalg. Og nej, jeg er ikke blevet betalt for at sige det :-)
Men mange planteskoler har altså fuldstændigt astronomiske priser, og man skal lede efter planterne i et mylder af nips og såkaldt kunsthåndværk.
Nå men, det blev til lidt nye krydderurter til haven, og så nogle kæmpestore Clematis til det lave espalier-hegn, vi skal ha' bygget omkring den lille køkkenhave.

Senere på dagen besøgte vi et vennepar. Jeg lavede aftensmad, som bestod af en gryderet baseret på kanin. Den blev ikke heeeelt, som jeg ville have den, fordi råvarerne ikke ville som jeg ville, men her er opskriften. Det færdige resultat bliver bedst hvis man følger projektet helt til dørs, og purerer saucen til sidst.


Kaninragout m pasta

Kilde: Hverdagsmad fra River Cottage

Opskriften her tager noget tid at komme igennem, men det er indtil videre den mest vellykkede jeg har fundet til tilberedning af kanin. Men den er sikkert også super med kylling. Pga. krydderierne har den en lidt "britisk" smag, men de kan selvfølgelig varieres... Prøv med oregano og basilikum for en mere Middelhavs-agtig udgave, eller tilsæt chili for ekstra pift.

Ingredienser

1 hel kanin
100g bacon i tern
1 løg, hakket groft
2 fed hvidløg, hakket groft
2 store gulerødder, i skiver
2 stilke bladselleri, i skiver
2 ds hakkede tomater
2 laurbærblade
Et par hele peberkorn
Et par kviste frisk timian, eller 1 tsk tørret
½ glas hvidvin
Hønse- eller grøntsagsboullion
Salt og peber

'Kræet' parteres og drysses med salt og peber. Det er ikke så vigtigt hvordan. Jeg plejer at skille den af i 2 x lårkøller, to rygstykker og 2 x bryst med forben. Kaninstykkerne brunes i olie i en stor gryde, og tages herefter op igen.
Bacon steges i gryden, og grøntsagerne tilsættes og sauteres til løgene er klare. Herefter puttes kaninkødet i igen, tomat og vin tilsættes, samt krydderierne, og der fyldes op med boullion så det lige dækker.
Retten simrer i mindst 1½ time, gerne lidt mere. Herefter fiskes kaninstykkerne op, og kødet pilles af knoglerne. Det er ikke min favoritdel, men det er altså rart ikke at skulle sidde og fægte med ben på tallerkenen.
Imens hældes resten af retten igennem en finmasket sigte og grøntsagerne, der bør være helt udkogte, mases igennem så de forvandles til en glat puré. Evt. koges saucen efterfølgende yderligere ind, og man kan tilsættes smør eller en sjat fløde for at give lidt ekstra. Kødet blandes i saucen, og det serveres med fx pasta og brød.
.........

De 18 kaninunger vokser med lynets fart, og vi skal snart igang med at bygge nogle udendørs græsningsbure til dem. Opskriften herover er en af grundene til, at vi klør på med 'Projekt Kanin', da det var den første rigtigt vellykkede ret vi fik lavet med det. Man kan ikke 'bare' erstattet kylling med kanin i opskrifter. Kanin er meget magert og bliver hurtigt tørt, så det fungerer bedst i gryderetter, eller evt. i kombination med bacon/spæk.
Når jeg nu får mere 'materiale' at arbejde med, vil jeg prøve at partere nogle kaniner på forskellige måder inden de fryses ned, så man ikke skal stå og slås med et helt dyr hver gang. Bagbenene skal desuden have noget længere tilberedning end mørbrad og ryggen.

Ude i Blogland er 'pulled pork' blevet noget som enhver madblogger med respekt for sig selv kaster sig ud i. Det er lidt af et projekt at kaste sig ud i, da retten er virkeligt længe undervejs, men igen er jeg jo så "heldig", at jeg går hjemme for tiden. Og i stedet for at have ondt af sig selv, kan man jo ligeså godt bruge tiden på nogle af de ting, som det er svært at finde tid til i en dagligdag med fuldtidsjob.
Så igår blev der indkøbt 1,7 kg nakkefilet af svin, og idag går kampen igang... Vi spiser om knap 1½ døgn. Og opskriften følger også, hvis det bliver et hit :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar