fredag den 28. juni 2013

Kartofffelerfaringer 2013


Måske ikke vanvittig interessant læsning for andre, men her kommer lige lidt mine erfaringer fra i år med kartoffeldyrkning.

I år har vi tre sorter: Frieslænder, Flavia og Rosara. Ifølge bloggen blev de sat i slutningen af april, men havde ligget til forspiring inde temmelig længe, nok mindst en måned, fordi foråret var så koldt.

Frieslænder og Flavia, som er tidlige sorter, har vi høstet lidt af de sidste par uger. Udbyttet er pænt og smagen god. Jeg synes ikke, at der er så stor forskel på de to.

For en uges tid siden lagde jeg mærke til de første mørke pletter på bladene, og i dag så en del af planterne allerede ret jammerlige ud. Så jeg tog konsekvensen og klippede alle toppe af. Nu håber jeg, at knoldene i jorden ikke bliver ramt foreløbigt og kan blive liggende et godt stykke tid. Vi har alt i alt 6 x 3 meter kartofler, og det er altså mere end vi lige spiser os igennem på en uge :-)

Frieslænder lod til at være hårdest ramt af skimmel, dernæst flavia og Rosara kun i moderat grad. Det tager vi lige mental note af til næste år.

Derudover er seks rækker kartofler måske lige rigeligt til to personer. Vi kunne godt nøjes med fire. I hvert fald er det ikke nødvendigt med to sorter af tidlige kartofler til næste år. Én vil være rigeligt, og så er det bedre at bruge pladsen på nogle, der bedre kan opbevares eller evt. egner sig godt til fritter.

Vi har tænkt os at høste nogle større portioner kartofler. Spise de mindste, som de er, men lave de store til pommes fritter, som vi koger, køler af og giver én gang i frituren før de så fryses ned. Så skal de bare have 8 minutter i frituren fra frosne for at blive helt færdige. Og de smager super-godt! Det er vistnok Hestons fremgangsmåde med triple cooked fries :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar