lørdag den 25. oktober 2014

Status 2014: Drivhuset


Idag, hvor manden er på jagt, havde jeg egentlig en aftale med de højere magter om at det skulle være tørvejr, så jeg kunne få ordnet nogle vinterforberedelser i haven, men sådan skulle det altså ikke være... Så nu kan tiden passende bruges på den meget forsømte blog. Det er svært at få tid til det hele i hverdagen.

Tomater:

Generelt har tomatsæsonen været lidt so-so. Det skyldes nok dels, at der ikke blev pillet noget særligt ved drivhusjorden i foråret, så den er nok efterhånden ret udpint. Og griffelråd, som vi også døjede med sidste år, og som skulle have noget med næringsssammensætningen i jorden samt vanding at gøre, kom også igen.

Derudover har vandingen (som sædvanligt) været lidt ujævn.. Det er altså ikke min spidskompetence, at huske at få vandet næsten hver dag i høj sommeren :-) Manden pønser på at lave noget anlæg med regnvandsopsamling og siveslanger i drivhuset. Nu må vi om det nogen siden blive til noget - listen over projekter er meget lang!

Sorter:

Ildi
Altid god og sjov fordi den giver hundredvis af bittesmå, søde, gule tomater. I år havde vi faktisk kun en enkelt plante, men det er faktisk også nok, for man bruger dem mest i salater... Til de mere grove ting er andre sorter bedre.

Toftegårds sortstribede
Endnu en genganger. Relativt rigtbærende og sød som altid, og så er den altså flot i salatskålen.

Stupice
Denne sort satsede jeg hårdt på med 5-6 planter, da det skulle være en højtydende sort, der kunne give vores hovedafgrøde. Den skuffede fælt. Tomaterne smagte fint, men der var langt mellem dem og de var mindre end forventet... Så næste år skal vi prøve noget andet. Æv.

Black Cherry
Nyhed i 2014, her i huset. Flot, sød og pænt udbytte, men nok mest en pyntetomat til salaten.

Gul tomat fra Axel
Ja, den har ikke noget rigtigt navn, da jeg har fået frø af en bekendt. Men den mindre lidt om den, der hedder yellow pear. Den har givet et rigtigt pænt udbytte af flotte, citrongule tomater, så den må gerne komme igen næste år!

San Marzano Redorta
Gode til saucer, men meget lille udbytte... Tror kun at jeg har høstet en håndfuld tomater fra hver plante. Næste år tror jeg, at vi skal prøve noget nyt.

Hilly Billy
Meget flot at se på, men den revner altså for mig (det gjorde den også sidste år), så den får nok ikke kontraktforlængelse.

Banana legs
Disse frø fik jeg af en kollega, og havde aldrig hørt om den før, men den overraskede absolut positivt. Rigtbærende af san marzano-agtige frugter, der er gode i sauce.

Uspecifiseret cherry tomat
Det her var nogle gamle frø fra svigermor, som lå i et kaffefilter og blev sået lidt for sjovt. Det viste sig at blive nogle overordentligt rigtbærende planter med fine, knaldrøde, saftige cherrytomater. Den arbejder vi helt sikkert videre med!

Allan's blommetomat
Manden har i en årrække arbejdet med "sin egen" blommetomat, som han prøver at avle mere og mere aflang. Siden vi flyttede i huset har selektionen dog ikke været specielt velovervejet eller målrettet, men vi har blot holdt liv i linien. Desværre har de vist sig ret modtagelige overfor griffelråd (det skulle vist være typisk for lange tomater), så i år har jeg taget frø fra de planter, som ikke var påvirkede, og altså ikke gået så meget efter udseendet.

Ønsker næste år:
Vores masseproduktion af tomatsauce af bagte tomater har vist sig at være et kæmpehit. Det er super til en omgang nem aftensmad, på pizza eller lækkert alternativ til kedelige dåsetomater. Derfor vil jeg næste år prøve et par nye sorter med fokus på stort udbytte snarere end sjove farver og former. Har kigget lidt på blandt andet "Moneymaker" (som navnet antyder) og nogle af de italienske "roma"-typer.


Peber og chili
Lad det være sagt med det samme - Det har ikke været det bedste år i år. For at få plads til flere sødpeberfrugter og snackpebere i drivhuset valgte jeg i år at have de hotte chili'er i potter i udestuen. Det var nok en lidt skidt løsning.
Peberfrugterne i drivhuset har ikke givet noget ret imponerende udbytte, men det kan nok have samme forklaring som tomaterne. På trods af en meget lang, varm sommer er de også først begyndt at modne utroligt sent. Aroncagua (en snackpeber), som ellers var et kæmpe hit i 2013, lykkedes det kun at få én moden frugt fra i år.
Chili'erne i udestuen fik lus, udviklede sig ikke ordenligt, og har givet et halvdårligt udbytte. En del af forklaringen er nok, at de har stået i for små potter, og måske lidt under at temperaturen i vores udestue er sværere at regulere om sommeren, så der kan blive meget varmt i dagstimerne! Har fået et tip om, at chili ELSKER kapilærkasser, så måske prøver jeg det næste år... Men ellers må de tilbage i drivhuset, og så dropper jeg projektet med at være selvforsynende med peberfrugt. Et par erfaringer rigere :-)

Andet
Basilikum har vokset glad under vores agurker, men der var bare for lidt af den - mere næste år!
Speaking of agurker... Vi har droppet at dyrke dem selv fra frø, og vælger den nemme løsning med at købe et par planter på planteskolen. Som altid får de spindemider på rekordtid, og jeg har stadig ikke fattet helt hvordan de skal nippes, men de vokser derudaf og giver pænt.
Derudover har vi forsøgt os med et par melonplanter, men igen har der nok ikke været krudt nok i jorden... Og så skal man vist hjælpe til med bestøvningen. Måske prøver vi igen til næste år... For jeg er dødmisundelig på dem, der kan høste egne netmeloner :-)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar