lørdag den 19. juli 2014

Cabbage Maximum Security Facility ver. 2.0


Ja, den lidt spøjse overskrift dækker over vores seneste tiltag i kampen imod kålsommerfuglene og deres grådige afkom.Første år prøvede vi - naive som vi var - at dyrke kål uden overdækning. Hvor stort kunne problemet være? Og når man bor i et økologisk område med høj biodiversitet, hvor det ikke er få arter der dominerer, bliver ét skadedyr sjældent det store problem. FORKERT! Rub og stub blev ædt, og vi fik kun spist lidt af den grønkål, der voksede videre henover vinteren.

Så fik vi idéen med, at lave en flytbar ramme, der lige passede henover vores højbede, og beklæde siderne med en form for net. Rigtigt bionet/insektnet er smart, men har altså en noget hamper meterpris, så vi gav os til at spekulere over et alternativ.

Først prøvede vi med tyl, da netstørrelsen virkede passende, og med en meterpris på 12 kr i en storbutik var prisen også til at overse.

Men desværre viste det sig, at tyl egner sig dårligt udendørs - Det "arbejder", skrumper i solen og bliver meget skørt. Lidt efter lidt begyndte det at slippe i siderne.

Så fik jeg et godt tip af en kollega: Myggenet fra Biltema. Og dét virker! Det er noget mere kraftigt i kvaliteten, tilsvarende lave pris som tyl og stadig fin maskestørrelse.

Så nu håber jeg, at vi kan få glæde af både spids-, savoy-, blom- og grønkål uden at skulle dele alt for meget med andre væsner :-)

2 kommentarer:

  1. Super lækkert "kålhus". Må jeg spørge, hvordan I har lavet rammen? Hvordan sidder træet sammen i siderne? Mvh Maiken

    SvarSlet
  2. Hej Maiken :-) Rammen er lavet af nogle relativt tynde trælister, som er sat sammen med vinkelbeslag i hjørnerne. Set i bakspejlet ville komstruktionen måske være mere stabil, hvis man brugte lægter, eller lettere hvis man lavede noget med nogle buer af elektrikerrør eller lignende på en ramme.

    SvarSlet