mandag den 28. april 2014

Kyllinger, kyllinger og flere kyllinger


Lettere impuls-agtigt bestilte vi for nogle måneder siden en rugemaskine via eBay. Vores høns skrukker ellers ganske OK, men hønsegården er ikke så fikst indrettet for små kyllinger, og vi vil faktisk også hellere have at hønsene lægger æg, end at de bare ligger dér og ligner punkterede fodbolde.

Rugemaskinen har nu været igennem to cyklusser. Første gang fulgte vi slavisk den manual, der fulgte med. Resultatet var kun 5 levedygtige kyllinger ud af 25+ æg. Faktisk ret skuffende. Især fordi det viste sig, at der var "færdigbagte" men døde kyllinger inde i over halvdelen af de resterende æg.

Så google og forum-nørderne blev spurgte til råds, og mange her sværgede til tørrugning, hvor man ikke tilsætter vand i de første 18-19 dage, men først til allersidst, når æggene skal til at klække.

Det prøvede vi så i anden gang, og der blev resultatet noget bedre, med 14 levende kyllinger.
Imellem tiden er vi også blevet bedre til at lure de æg, der har en lidt afvigende facon, og som der alligevel ikke kommer kylling ud af.

Egentlig var det ikke meningen, at vi skulle ruge flere kyllinger ud i denne omgang, men for nogle dage siden kommer én fra landsbyen næsten løbende ud til os. De havde lige fået høns, der havde lagt deres første æg. Men hønsene havde gået sammen med en hane der hvor de fik dem fra, så var der mon kyllingerne i æggene? Kun én måde at finde ud af det på. Så nu til aften bliver rugemaskinen startet endnu engang, men SÅ er det altså også slut lige for nu :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar