søndag den 9. marts 2014

SÅ er det forår - Kartofler, chili og tomater på vej :-)


Det har været en dejlig og tiltrængt weekend.
Jeg har nemlig haft første uge på mit nye job. Jeg er blevet super godt modtaget og det har været rigtigt spændende og godt at komme i gang, men jeg trængte godt nok til weekend, da jeg gik fra kontoret fredag eftermiddag.

Weekenden har været lun og solrig, og en del tid er gået med lidt forberedende arbejde til den kommende havesæson.


Jeg har blandt andet lagt kartofler til forspiring (selvom man måske kan diskutere om det er nødvendigt - en del af dem var allerede godt i gang!).
I år har vi valgt at kontraktforlænge Friesländer - en tidlig sort, som sidste år gave en godt udbytte af nye kartofler hele sommeren igennem, og viste sig mere resistent overfor skurv og skimmel end flavia, som vi også havde.
Derudover skal vi have Sava, som skulle være en sen sort med højt udbytte, der egner sig godt til langtidsopbevaring, og Bintje, som efter planen skal bruges til pommes frites, mos olign.
For efterhånden længe siden faldt vi over nogle aflange, blå kartofler i Kvickly. De ligner ikke blå congo, som er den mest udbredte af de blå - og smager af det rene ingenting - så nu får den chancen. Måske smager den bedre, og i så fald er den jo meget sjov :-)

Sidste weekend såede vi tomater: San Marzano redorta, Andine comue, Ildi, Hill Billy, Black Cherry, Toftegårds sortstribede, en gul citron-agtig én, Stupice og manden hjemmeavlede små og store blommetomater. Sidstnævnte var ikke den store succes sidste år - Udbyttet var ikke så godt, så derfor har jeg i år indført Stupice, som skulle være sikker og højtydende, og skal bruges til at fylde fryseren. Men min bedre halvdel vil gerne selektere videre på sine egne sorter, så der bliver nok et lille hjørne med dem - Han prøver at avle dem mere og mere aflange, og havde på et tidspunkt nogle næsten banan-agtige nogle.
I weekenden er mange af dem begyndt at kigge op, så vi skal nok få fyldt drivhuset op :-)

Chili'erne er efterhånden godt på vej, selvom spiringsprocenten ikke har været helt så god som forventet - måske har frøene haft det lidt for fugtigt. Men der bliver nu alligevel nok til os selv samt lidt at bytte med - der er nemlig både chili-tosser på mit nye arbejde og i hundeklubben!
I weekenden er planterne, der efterhånden har sat første eller andet sæt rigtige blade, blevet pottet om, så det nu har fået jord med lidt mere krudt i og bedre plads. De står i et gammelt akvarium, hvor de får tilskudslys i form af et gammelt lysstofrør til akvarieplanter. Håbløst forældet i forhold til de chili-freaks, der leger med LED lamper mm., men det fungere ikke desto mindre fint.

Derudover er der sået bladselleri, løg og lathyrus - resten venter vi lidt med, men det er rigtigt dejligt endelig at komme i gang med de her forårs-ting. Og der er heldigvis andre have- og selvforsyningsnørder på kontoret, så der bliver lidt at snakke om i frokostpausen i morgen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar