onsdag den 5. februar 2014

Oksetykkam i stegeso


I næste uge køber vi igen en kvart ko hos vores rare nabo. Denne gang en Hereford-blanding så vi har selvfølgelig skyhøje forventninger til kødets kvalitet, da det jo var supergodt sidste gang selvom det "bare" var et dyr af den almindelige malkerace.
Det betyder, at menuen for tiden står på de sidste rester af første ko, som skal udryddes for at gøre plads til det nye.
I den forbindelse har det helt klart været lidt af en udfordring for mig, at få bugt med de store udskæringer som bov og tykkam, der skal langtidstilberedes. Oksekod der er kogt i timevis er altså ikke lige min livret, så det ender nok med at nogle af disse udskæringer laves til gullasch-tern i stedet for næste gang, men det er alligevel lykkes at få noget fornuftigt ud af nogle af de stege, vi alligevel har lavet.

Vi har lavet denne ret to gange, og det er temmelig meget inspireret af denne opskrift, blot med de grøntsager vi nu lige havde i haven.

Ingredienser (til 4-5 personer)

1-1,2 kg oksetykkam
1 glas rødvin (ikke meget mere, så bliver saucen for sur til min smag)
1 spsk koncentreret tomatpuré
1 løg
2 gulerødder
2 fed hvidløg
1 persillerød
1 tsk tørret eller frisk timian
1 dl piskefløde til saucen

Kartofler, brød og salat som tilbehør.

Oksetykkammen brunes i en pande, så der kommer en god stegeskorpe.
I bunden af en stegeso blandes vin og tomatpuré. Grøntsagerne snittes groft og lægges oveni sammen med timian, salt og peber. Oksetykkammen lægges i, og stegesoen sættes i en kold ovn, som tændes på 150 grader.
En steg på godt ét kilo skal have cirka tre timer. Kig til stegen løbende, og hæld evt. lidt vand i hvis den er ved at koge tør.
Når stegen er færdig, tages den op og pakkes ind i staniol så den holder sig varm. Saucen fra bunden af stegesoen sies fra, og reduceres i en pande. Jævnes eventuelt med maizena, og der tilsættes lidt fløde for at afrunde smagen. Smages til med salt og peber.

I morgen står en oksebov for skud i anledning af mandens og min årsdag. Denne gang blive kødet tilberedt lidt ala Sicilien - Det glæder jeg mig til :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar