torsdag den 4. juli 2013

Stop spild af... planter!


I de senere år har der været en del fokus på hvor meget mad, der bliver smidt ud i vores del af verden. Enten varer, som den enkelte husholdning ikke udnytter godt nok, eller varer i supermarkedet som bliver smidt ud, hvis dåsen med flåede tomater har fået en bule eller ét æg i bakken er slået i stykker.
Og det er en rigtig god og vigtig debat. Det virker fuldstændigt hul i hovedet, at mad der intet fejler havner i en container, når mennesker i andre dele af verden sulter.
Og så er der også bare spild af penge.
Her i huset laver vi ugemadplan - Jeg forsøger at tilrettelægge aftensmaden, så vi får brugt hvad der er i haven og fryseren, og hvor nogle ingredienser går igen i flere måltider, så der bliver spist op. Vi er på ingen måder perfekter, men det er et skridt på vejen, og fx kommer gårsdagens hanekylling til at række tre dage: I går som steg, i dag i en salat og i weekend som høns i asparges. Det er ikke bare økonomisk smart, men når man selv har brugt tid, energi og penge på at opfostre og slagte et dyr, vil man også gerne have mest muligt for sine anstrengelser. Jeg må med skam indrømme, at jeg aldrig har brugt tid på at pille kødet af skroget på købe-kyllinger, men dét har i hvert fald ændre sig...

Det jeg egentlig vil frem til, er et andet område i vores samfund, hvor der spildes meget. Hvor fuldstændigt brugbare ting bare bliver smidt ud.
Vi har et par bekendte, som arbejder indenfor planteskolebranchen, og det er helt utroligt hvad man kan finde i deres containere. Planterne til salg i forretningen skal nemlig strutte i et infernalsk blomsterflor for at være noget værd. Så snart de begynder at blomstre lidt af, eller måske lide under forkert lys/vanding i butikken, bliver de smidt ud.
Men mange gange er der jo tale om stauder, som jo sagtens kan komme igen næste år, og måske endda nå at sætte nye blomster samme år. Nok er det ikke mad, men der er trods alt stadig blevet ofret nogle ressourcer på at producere varen, så det virker sgu lidt åndssvagt, at det bare bliver smidt ud.

Kan man ikke bare lave en tilbudshylde med de planter, der ser lidt kedelige ud?
Nej, er svaret fra branchen. Fordi så gider folk ikke betale fuld pris for de "rigtige" planter. For de fleste forbrugere kan jo godt selv se, at der stadig er masser af liv i de afblomstrede planter.

Jeg ved ikke rigtigt, hvad man gøre ved det.
Men som ny haveejer uden de store økonomiske midler sætter jeg stor pris på, at kunne kravle rundt i den container engang i mellem. De er blevet til en del orkidéer, hortensia, dahlia og meget mere.

Og i går kom manden, der også er lidt af en klunser, hjem med 22 (!!!) blå staudesalvie, 6 orange nellikerod og mindst 10 store hortensia. Et par af dem er ganske vist visnet helt ned, men en stor del af dem ligner stadig noget, man burde kunne tjene et par kroner på.

Ulempen er så... Hvordan #%&#% får jeg plads til alt det? :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar