Sider

lørdag den 7. januar 2017

Boganmeldelse: "Charles Dowding's Vegetable Garden Diary" ... og frøindkøb


På ønskelisten til jul stod Charles Dowdings seneste udgivelse "Charles Dowding's Vegetable Garden Diary", men jeg fik den desværre ikke.. Sikkert fordi den skal bestilles fra udlandet via nettet. Men så tog jeg en hurtig beslutning i dagene mellem jul og nytår, og bestilte den selv.

Jeg har det sidste års tid købt flere af hans bøger som ebøger på iPad'en, og jeg er meget begejstret for hans skrivestil og fremgangsmåde.

Charles Dowding er hjernen bag den såkaldt "no dig" metode, hvor man ikke vintergraver jorden i køkkenhaven hvert år, men simpelthen blot spreder et lag kompost på toppen af bedene. Det er ikke bare godt for ryggen, som slipper for alt det graveri, men også godt for jordstrukturen, da jordens mikrokosmos af bakterier, svampe og smådyr ikke konstant forstyrres.

Det giver efter sigende færre problemer med ukrudt, da ukrudtsfrø fra underliggende lag ikke konstant aktiveres, og den smule ukrudt der spirer, er nemt at hive op.

For mig som biolog giver det god mening, da det efterligner opbygningen af en muldrig skovbund. Og det er en skrøne, at man ikke kan dyrke lange, pæne gulerødder uden forudgående kultivering.

Charles Dowding gør også meget i at udnytte køkkenhaven og drivhuset en så stor del af året som muligt, med nye afgrøder efter de traditionelle hovedafgrøder. Meget af successen bag det, afhænger af timing og planlægning - af at have nye småplanter til udplantning klar efter høst af f.eks kartofler og løg i højsommeren.


Den nye "dagbog" forudsætter måske et vist kendskab til "no dig" og bruger ikke så meget spalteplads på at ridse metoden op. Men den kan man heldigvis læse meget mere om i hans andre, udmærkede bøger.

I stedet er den bygget op som en slags evighedskalender, som meget poetisk starter Valentinsdag. Hver uge gennemgåes systematisk hvad man skal have gjort i haven, forspire eller så direkte for en velfungerede køkkenhave. Mange af siderne er blanke, så der er plads til egne noter om såtidspunkter, successeer og fiaskoer. Dowding bor i det allersydligste England, så man skal nok lægge cirka 14 uger til om foråret, og være cirka 14 dage tidligere ude om efteråret, men bortset fra disse tilpasninger er bogen utrolig nyttig som en slags huskeliste.

Desuden er bogen spiralindbundet, så den kan ligge åben på sofabordet, pottebordet i drivhuset eller bænken i haven.

Alt i alt en super bog, hvis man ønsker en køkkenhaven med et højt udbytte, men uden at knokle sig selv halvt ihjel.

Den burde dog komme med en advarsel - Man bliver bagefter fristet til at købe sig fattig i frø på diverse netbutikker, da det går op for én, at man kan få plads til meget mere, end man troede :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar