fredag den 1. januar 2016

Status for 2015 og velkommen til 2016


2015 var et travlt år, så derfor er bloggen desværre ikke blevet opdateret så meget, som jeg gerne ville. Det kan jeg så passende bruge en lettere tømmermændsramt 1. Januar 2016 på at gøre lidt ved.

På selvforsyningsfronten var 2015 året, hvor vi havde slagtesvin i en del af haven. Der var lidt udfordringer undervejs, men generelt hardet været en kæmpe succes! De voksede som blev de betalt for det, og den første blev slagtet til min 30 års fødselsdag i sommer. Planen var helstegt pattegris, men den var faktisk blevet så stor, at vi kun stegte den halve, og mine svigerforældre fik den anden halvdel til fryseren.
De to resterende grise havde vi så indtil midten af oktober. Svin er utrolig sjove, tillidsfulde og underholdende dyr, og henover sommeren er der gået mange stunder med bare at sidde og kigge på dem. Og så har det, ligesom hønsene, været en genial måde at komme af med græsafklip, grøntsagstoppe mm. på. Når man selv holder svin, bliver man for alvor opmærksom pådet urimelige i, at man kan behandle så skikkelige dyr så elendigt i det industrielle landbrug. Aldrig mere burgris på menuen her!

Igen i år havde vi, udover vores hyggeæglægningshøns, også et hold slagtekyllinger. De blev desværre slagtet lidt sent, da tiden løb fra os, men igen har vi fået et ok produkt til fryseren. I 2016 overvejer vi dog at forsøge med ænder i stedet for. Dels for at prøve noget nyt, men også fordi kyllingekødet ikke længere er så nødvendigt i vores husholdning, når nu vi selv kan sørge for lækkert svinekød.

Æglægningshønsene, mest wyandotter, har til gengæld haft en lidt svingende præstation. Henover sommeren lagde de i perioder godt med æg, lige indtil de på skift lagde sig til at skrukke. Her til vinter er det faktisk kun vores gamle australorpsdamer (fra 2012) som stædigt leverer et æg i ny og næ. Vi elsker de smukke wyandotter, men hovedformålet med hønsene er altså æg, så vi overvejer at skifte til en anden race i 2016... Måske lys sussex eller new hampshire.

På køkkenhave-fronten var der meget der kiksede i den kolde, tørre sommer. Vi har fået en fin høst af de traditionelle nordiske vinterafgrøder (løg, porrer, kartofler, beder, gulerødder mm), men det har stået sløjt til med tomater, chili, majs mm. Vi håber på bedre vejr i 2016 :-)

En af dagen lægger jeg hele min plan for køkkenhaven 2016 op her på bloggen. Har bestilt det første hold frø fra www.seedparade.co.uk - Så er haveåret 2016 ligesom skudt igang!

Og nåhja, så får vi ny hund i år. Det kommer nok også til at fylde lidt her på bloggen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar