søndag den 11. august 2013

Oksespidsbryst ala 'brisket'


Igen har der været stilhed på bloggen, men det er ikke sådan lidt at finde tid, når det er havevejr, og jeg så forresten er begyndt at arbejde i meget spændende løntilskud :-)

I marts købte vi jo en kvart øko-ko af naboen, og vi er efterhånden ved at være igennem de uskærringer, der er sådan lige til at gå til. Nu sidder vi så tilbage med de lidt mere specielle, eller dem som traditionelt bruges til mormor-mad. Og det der med kød, der er kogt i smadder, og serveret med brun sovs og kartofler er altså ikke lige mig.
Så udfordringen er, at finde nogle moderne opskrifter til de forskellige udskæringer.

For skud denne weekend stod et stykke oksespidsbryst. Og da vi fik en regulær foodie + mand på besøg til aftensmad, måtte der hellere gøres lidt ekstra ud af det.

Så vidt jeg kan forstå svarer spidsbryst nogenlunde til den amerikanske udskæring 'brisket', som grilles ved lav varme i meget lang tid, lidt ala pulled pork.

Så der blev googlet, og følgende opskrift er løst baseret på fremgangsmåde i denne...

Til 4 personer:

1,250 kg øko oksespidsbryst

Til rubben:
0,5 dl brun farin
2 spsk salt
2 spsk alm paprika
3 tsk røget paprika
1 tsk stærk paprika
2 tsk sort peber
1 tsk cayennepeber
1 tsk spidskommen
1 tsk hvidløgspulver

(i virkeligheden kan man jo bare bruge præcis hvad man har lyst til - man skal bare ikke være nærig med det :-) )

'Kræet' blev gnedet godt ind i rubben, pakket i film og puttet i køleskabet natten over.
Om morgenen næste dag blev det så pakket ud, smidt i en lille bradepande og smidt i ovnen ved ca. 100 grader.
Igen er folk derude på www ikke enige om den optimale kernetemperatur, men jeg tog den ud da den var omkring 87 grader, efter ca. 6 timer.
Spidsbryst er et tyndt stykke kød, å det skal altså ikke have helt så længe som pulled pork.
Det bliver heller ikke "smeltet" på samme måde, og serveres bedst skåret ud i tynde skiver... Meget mørt og lækkert :)

Herligheden blev serveret i burgerbolle med coleslaw, grønt fra haven og hjemmelavet barbequesauce.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar