fredag den 13. juni 2014

Verdens bedste hyldeblomstsaft


I haven har vi et par hyldetræer, og siden vi flyttede herud, har jeg hver sommer forsøgt at lave hyldeblomstsaft. Men de tidligere år er det altid blevet en lidt flad omgang, hvor det meste bare har fået lov til at stå og udløbe i kælderen.

Men NU lykkedes det. Jeg synes jo, at saften skal smage ligesom Søbogårds købesaft, så stor var glæden da jeg opdagede, at de faktisk har lagt deres opskrift på nettet. Den bliver nu gemt hér, i mit virtuelle opskriftshæfte:

500 g hyldeblomster (cirka en bærepose fuld)
3 øko citroner
2,5 kg sukker eller rørsukker
75 g citronsyre
3 l kogende vand

Blomsterne klippes af skærmene, så man ikke får så meget af de grønne stængler med. De bidrager nemlig mest med bitterhed, og det gider vi ikke.
Det samme gør den hvide del i citronerne, så derfor bruges kun det gule af skralden (skrællet af med en kartoffelskræller) og saften.
Citronsyren er rigtig vigtig, dels fordi den er konserverende, men nok især fordi den gør underværker for smagen og friskheden - citronsyre i brev fra supermarkedet er spild af penge. Det fåes i store, billige portioner i matas og specialforretninger. Manden havde noget på lag fra sin vinfremstilling.

Det hele hældes i en stor gryde med låg (portionen passer til vores største gryde) røres så sukkeret opløses og sættes på køl i fire dag. Hver dag røres rundt i gryden.

Sies og hældes på flasker, evt. med et skvæt atamon. Skal fortyndens cirka 1:3, og tiden vil vise om saften er god at lave sorbet af. Mor her har nemlig fået en ismaskine :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar