Sider

mandag den 2. maj 2016

Boganmeldelse: How to grow winter vegetables


I dag har været endnu en dag på sofaen med the og kleenex. Næsten tortur, når der er vigtige opgaver på arbejdet, og strålende vejr til havearbejde udenfor. Men det er man desværre ikke selv herre over.

Så tiden måtte gå med noget andet, og det blev så at impulskøbe en ny e-bog. Jeg har i en periode luret lidt på Charles Dowdings no dig metode, og pt. deler jeg også andre gartneres frustationer over, at der bare er nul og niks at komme efter i køkkenhaven i øjeblikket, med undtagelse af måske en tot purløg og nogle rabarber. Ukrudtet vælter op, så det er jo nok ikke forholdene, den er gal med.

Ovenstående bog er super inspirerende!

Udover at forklare principperne i "no dig gardeningen", er der udførlige guides til hvordan man forlænger dyrkningssæsonen i køkkenhaven. Meget af det er måske ikke nyt, men alt bliver forklaret på en meget fin og pædagogisk måde. Jeg kører med et fire-årigt sædskifte i min haven, og mht. efterafgrøder har jeg altid haft svært ved at gennemskue hvordan det skulle lykkes uden at lave kludderi i mit nøje planlagte sædskifte.
Den slags tager Charles Dowding med ro, og mener ikke at det har den store effekt, at sædskiftet brydes hist og pist - sålænge en overordnet plan om, at fx kål ikke skal stå samme sted i årevis overholdes.

Der er lange beskrivelser af hvad der kan dyrkes som efterafgrøde, hvornår det i så fald skal forspires og hvornår man kan forvente høst. Der er også en vinter-orienteret såkalender, så man kan se hvad man skal nå fx i maj for at kunne hente grønt i haven til marts. Derudover er der et super afsnit om hvad varierende grad af ekstra beskyttelse kan gøre for at forlænge sæsonen, samt lidt tips til vinteropbevaring af de ting, man må høste i efteråret.

Jeg er i hvert fald inspireret, og bogen suser ind som en af mine favoritter om køkkenhaven. Jeg kommer til at gribe min køkkenhave lidt anerledes an i år pga. denne bog,  og så har jeg en plan om også at tage drivhuset i brug til efteråret, når tomaterne er færdige. Det bliver super godt! Køb den før din nabo! - hvis I ellers er fortrolige med at læse på engelsk...



søndag den 1. maj 2016

Følg haven og dyrene på facebook og instagram


Jeg må nok se i øjnene, at jeg ikke får opdateret bloggen ligeså ofte, som jeg gerne vil. Det er simpelthen svært at finde tid mellem fuldtidsjob, haven, dyrene og huslige pligter. Jeg har også haft lidt svært ved at spore mig ind på et "blog-koncept", og det gider jeg egentlig ikke gå at gruble over...

Til gengæld har jeg savet en facebook-side, som i al sin enkelthen hedder "Vores køkkenhaven" - Der kommer der lidt mere jævnlige opdateringer, og det samme er tilfældet på min instragram (elisabethen4070), som dog er på engelsk, da jeg gerne vil connecte med haveejere og selvforsynere udenfor kongeriget.

Bloggen her opdateres dog stadig når jeg finder på noget, som passer bedst til det medie :-)



Ferskentræet, da blomstringen var på sit højeste

Overvintrede vidunderblomster


Her i huset er vi ikke så gode til at begrænse os... Og en af de efterhånden mange ting, som vi samler på, er forskellige sorter af vidunderblomster (Mirabilis sp.). Disse blomster giver den skønneste middelhavsstemning i haven, især i sommeraftenerne når deres duft breder sig.



Mest består vores interesse i en ret uorganiseret samling af frø - nogle købt, nogle fået og nogle samlet på ferie sydpå. Senest på Sicilien, hvor vidunderblomsterne gror overalt både i potter og som ukrudt i grøftekanten.




Jeg har flere steder læst, at vidunderblomster danner en knold, som kan overvintres ligesom georginer, men jeg har aldrig målrettet gået efter det, da de er så nemme og hurtigere at dyrke fra frø.

Men nu har vi i to somre haft nogle planter i et par krukker på terrassen. Om efteråret bliver toppen klippet af planterne og krukkerne bliver flyttet ind i vores frostfrie udestue, hvor vi så ellers glemmer alt om dem og ikke gør noget særligt hele vinteren.

Sidste forår prøvede jeg for sjov at begyndte at vande krukkerne lidt, og sørme om ikke planterne hurtigt begyndte at skyde igen. I år har jeg gjort nogenlunde det samme - I slutning af marts fik begge krukker en topdressing af krudt-komposten fra genbrugspladsen og en skvat vand i ny og næ. I starten af april begyndte de så at skyde:



Og pt ser de sådan ud...


Jeg er ret imponeret over hvor kraftigt de skyder. Det går meget hurtigere end vores georginer, som blev sat til forspiring nogenlunde samtidigt.¨

I år har jeg sået ekstra mange frø, da vores opbevaring af georginer ikke gik efter planen og vi mistede en stor del af vores knolde. Derfor har jeg brug for lidt andet, der kan fylde i bedene. Måske prøver jeg at grave nogle knolde af vidunderblomsterne op til efteråret for at se om de også kan vinteropbevares løst og ikke kun i krukke.