Sider

lørdag den 31. januar 2015

Årets første chili-spirer


Så er foråret officielt skudt i gang... De første chiliplanter er nemlig sået og spiret!

Som sædvanligt gik det galt med at holde antallet af sorter nede, da der både skulle købes lidt nyt, byttes samt at overvintringen af planter fra sidste år ser ud til at være gået godt. Derfor ender listen i år på:

Ascent (overvintret)
Teacup Yellow (overvintret)
Czechoslovakian black (overvintret)
Early Jalapeno (overvintret, fået foræret af hunde-ven)
Jalapeno Mammoth F1
Jalapeno Mucho Nacho F1
Hot Banana
Aji amarillo
Lombardo
Tabasco
Tequila Sunrise
Market Peach Habanero
Habanero Dulche
Carolina Reaper

Og sødpeberen Corno toro di Rosso.

Det er vist lidt flere end de højst 5 styk, jeg lovede manden, men matematik har heller aldrig været min force ;-) - Jeg synes at chilier har mindst lige så stor værdi som prydplanter, når de i sensommeren står og strutter med alle de flotte frugter.
Som det ses vil jeg afprøve nogle jalapenosorter i håb om at få et rigtigt stort udbytte, der kan bruges til turds og som syltede jalapenos (som vi køber i spandevis til pizza, burger, pitabrød og mexikansk mad).
Derudover skulle der være potentiale for at sylte nogle af de øvrige i mellem-katagorien, samt fryse og lave sauce eller pulver af nogle af de rigtig hotte. Caroline Reaper'en, der pt. er verdens stærkeste, er dog mest for sjov - Jeg skal ikke selv nyde noget af den!


Vi plejer først at så chili'er 1. februar, hvor der efterhånden er nok lys til at planterne kan udvikle sig i vindueskarmen, men sidste år syntes vi alligevel, at planterne blev lidt små og ranglede. Så i år har vi købt en LED-pære med plantelys til at få dem godt i gang. Og samtidigt har vi tyvstartet lidt og sået allerede omkring 20. januar, så vi håber på et godt resultat :-)

I øvrigt går vores planer om grisehold fremad, men mere om det en anden gang..

søndag den 4. januar 2015

Malaysisk curry ala Gordon Ramsay


Det er snart ved at være tid til en kvart ko igen, så jeg er i gang med at rydde op i fryseren. Det betyder blandt andet, at der er en hel del oksetern, der skal udryddes. Så jeg gik på jagt efter en opskrift på en god curry, og faldt over denne her - har på det sidste haft rigtig gode erfaringer med Gordon Ramsays opskrifter, så denne måtte prøves. Her kommer den i dansk oversættelse:

Malaysisk curry:

Til currypastaen/masala:
5 fed hvidløg
4-5 røde chili, afhængigt af styrke
1 tsk gurkemeje
5 cm frisk ingefær
2 styk citrongræs
4 skalotteløg
Olie

... Det hele ryger i foodprocessoren og blendes til en ensartet pasta.

Pastaen hældes herefter i en medium varm pande sammen med to løg (skåret i tynde skiver) og endnu 1 tsk gurkemeje, og det hele svitses nogle få minutter.

Herefter tilsættes cirka 800 g kød - Hr. Ramsay bruger kylling i den oprindelige opskrift, men man kan fint bruge oksetern - så er tilberedningstiden bare lidt længere afhængigt af udskæring. En fast fisk er sikkert også et hit.

Til panden tilsættes nu:

4 kafir lime blade
1 kanelstang
3 hele stjerneanis
1 dåse kokosmælk
1 dl bouillon (eller vand)
1 tsk palmesukker (eller anden sukker)
2 spsk lys soya
2 spsk fiskesauce

Retten simrer (ved laveste varme) indtil kødet er mørt - cirka 1 time, hvis der bruges tern af oksebov.

Kort før servering tilsættes 400 gram grønne bønner, og retten er færdig når bønnerne er tilberedt. Der smages til med salt, og eventuelt pyntes med lidt friskhakket koriander.

Serveres med ris.

Teknisk set er det elementer i retten, som ikke er særligt malaysiske, men nærmere thai, men smagen er fin, og brug af hjemmedyrkede "Ascent"-chili giver et godt spark, skal jeg hilse at sige.

Ålegræs til aspargesbedet


I dag blev det til en lille smule havearbejde i det flotte - omend kolde - januarvejr.

Vi var nemlig et par ture til fjorden efter ålegræs som jorddække på aspargesbedet, og så blev der også til lidt til den plads i et af højbedene, hvor der skal stå selleri næste år. Det er nemlig også en strandplante, der er glad for de mineraler, der findes i ålegræsset fra stranden.


Ålegræsset blev smidt i et tyk lag ovenpå vores aspargesbed, som jeg forinden havde fået lidt hjælp af hønsene til at grov-luge. Udover at bidrage med gode næringsstoffer efterhånden som det komposterer, skulle det også gerne hæmme væksten af ukrudt i det kommende forår.

Derudover kom de sidste rodfrugter også i hus - Rødbeder til os og roer til hønsene. Noget har spist vores sidste vintergulerødder, så dem var der desværre ikke mange af.

lørdag den 3. januar 2015

Velkommen 2015 - og frøindkøb


Så blev klokken 2015 - og et nytårsforsæt må være, at få blogget noget mere. Teksterne mister noget sammenhæng og relevans når der går adskillige uger i mellem. Og så skal der tages flere billeder til bloggen!



Vi havde et meget smukt snevejr i juledagen, men nu er sneen væk igen, og de sidste dage har været meget milde, og ledt tankerne hen på foråret - selvom der sikkert kommer en omgang "rigtig vinter" inden vi når så langt.

De sidste par dage har jeg brugt på at sortere i mine frø. Et byggemarked havde tilbud på nogle små plastkasser med låg, så nu er de frø, vi beholder, sorteret i køkkenhave, drivhus, sommerblomster og flerårige. Det er rart at få orden i tingene. En del frø er også sorteret fra, og en del af dem bliver formidlet videre til trængende have-venner :-)

Hvert år har manden og en snak om, at vi ikke behøver at købe så mange frø i år, for vi har jo allerede det meste - Fnis. Som sædvanligt gik det helt galt, da jeg i dag klikkede mig rundt på diverse hjemmesider.

Indenfor tomater går jeg primært efter højtydende sorter, der vil egne sig godt til vores hjemmelavede tomatsauce. Så 'Black Prince', ' Moneymaker' og 'Mama Leone' røg i kurven - og så lige 'Speckled Roma', fordi den ser pæææn ud ;-)

Chilifrø har vi en del af, da jeg byttede mig til nogle nye sorter sidste år, og derudover får nogle frø fra en anden chilidyrker i løbet af et par uger. Derfor beherskede jeg mig, og har "kun" bestilt 'aji amarillo' og 'Jalapeno Mammoth F1', som jeg har store forventninger til. Håber på et stort udbytte, så vi kan lave en ordenlig bunke syltede jalapenos og turds på grillen til sommer. Derudover bestilte jeg også snackpeberen 'Corno di toro rosso'.

I køkkenhaven i 2015 vil jeg prøve at dyrke knoldselleri, selvom bladselleri har været en blandet succes. Jeg gætter på at det i 2014 skyldtes tørken.

I 2014 prøvede vi majs-sorten 'Honey and cream', men den var ekstremt melet og kedelig, så i år har jeg bestilt en anden, mere almindelig sukkermajs.

Knoldfennikel gik i stok for mig i 2014, så i 2015 sadler jeg om og satser på bronzefennikel som staude i stedet for. Det er alligevel mest bladene vi får brugt, til fiskeretter og sådan.

Og sidst, men ikke mindst, skal jeg prøve at så artiskokker. Indrømmet, det er mest fordi jeg synes, at de er superflotte, og så er der en ledig plads i bedet med de flerårige ting.

Lige om lidt er det 1. februar - og så skydes sæsonen i gang med chilisåning!