Sider

onsdag den 30. oktober 2013

Spis med Ninus: Kaninstuvning med grønt fra haven


Det er ikke så nemt, at finde på mad at lave med kanin. Som tidligere nævnt kan man ikke bare uden videre erstatte kylling med kanin i opskrifter. Tilberedningstiden er længere, kødet mere magert og det har bestemt sin "egen" smag.

Vi har efterhånden prøvet forskellige ting, nogle mere vellykkede end andre. På bloggen vil jeg prøve at notere de retter, som blev virkeligt gode, så vi kan huske dem fremover :-)


En slags stuvning med kanin og grønt fra haven, serveret med ris

Ingredienser:

2 kaninkøller
1 stor gulerød
1 persillerod
1 dusk bredbladet persille
1 løg
1 hvidløg
1 dl hvidvin
ca. 2 dl kyllingeboullion
Majsjævning
Salt + peber
Timian
Smør og olie til panden

Kaninkøllerne brunes i en gryde. Hakket løg og hvidløg svitses sammen med. Rodfrugter skåret i små tern tilsættes og svitser med i et par minutter.
Så tilsættes vinen. Når den er reduceret, tilsættes boullionen sammen med krydderier.
Det hele simrer under låg i ca. 1-1½ time.
Om nødvendigt jævnes sovsen, og hakket persille vendes i.

Serveres med ris eller kartofler.

Riiiigeligt mad til to personer!

....

Her er forresten resultatet af weekendens kaninslagtning. De tre dyr, vi slagtede, lå på ca. 3,25-3,5 kg i levende live. Meget pæn vægt, hvis jeg selv skal sige det, og der var da også betydeligt mere kød på end det hold, vi slagtede for en måneds tid siden.


Vi synes at hele dyr er for besværlige at have med at gøre i madlavningen, så vi parterer dem i køller, ryg/filet og "resten", hvor kødet pilles af knoglerne og hakkes til fars.

fredag den 18. oktober 2013

Forfilm til vinter


Her til morgen vågnede jeg op til et koldt, rimdækket landskab. Temperaturen har i nat været nede og vende under frysepunktet, og alt er pakket ind i et tyndt lag iskrystaller. Meget smukt, men også en påmindelse om at vinteren altså er lige om hjørnet.

Det bliver en travl dag i haven. Georginerne er splattet sammen i frosten og skal op. Godt nok ser vejrudsigten rimelig mild ud, uden udsigt til mere frost foreløbigt, men de må hellere komme op nu, hvor jeg har en fridag til det.
Så begynder det store skilte-cirkus igen, hvis jeg vil prøve at holde styr på hvilke knolde, der bliver til hvilke blomster :-)
Som et eksperiment lader jeg måske en enkelt knold ligge, som dækkes med et tykt tæppe af et-eller-andet. Har læst om nogle, der blot lægger sådan nogle vintermåtte over bedet, og så overvintrer knoldende fint i jorden indtil foråret. Jeg tør dog ikke prøve med hele samlingen, men det kunne være et sjovt forsøg. Og hvis det virker, sparer det godt nok noget arbejde fremover.

Rodfrugterne skal også op. De har heller ikke så godt af, at blive udsat for mere vedvarende frost. Men også til dem skal jeg havde udtænkt noget smart opbevaring, så de holder sig friske i mindst nogle måneder. Der er i hvert fald ikke plads til mere i fryseren.

Og drivhuset skal tømmes. De sidste chili og tomater skal høstes, og så skal der ellers ryddes op. På grund af lidt svingende disciplin med vandslangen har tomaterne ikke givet så godt i år, og et par planter har været angrebet af meget irriterende griffelråd. På den igen næste år.
En del af chilierne har givet rigtig godt, men nogle sorter har også skuffet med lille og/eller meget sent udbytte, så næste år bliver udvalget et lidt andet.

Vi har fået en brændeovn til stuen, som forhåbentlig snart bliver installeret. I haven har vi fældet to træer, og endnu et står for skud, så der er masser af brænde på vej, men først til næste år. Det skal jo tørre. Imens klunser vi os til brænde og affaldstræ, hvor vi kan slippe af sted med det. Det bliver et kærkomment supplement til pillefyret, som nok er effektivt, men også forslugent i de koldeste måneder.

... Og så prøver jeg forresten at lære at strikke og hækle. Men mere om det en anden gang :-) Haven venter!