Sider

søndag den 11. august 2013

Sorter 2013



Senest opdateret 10. september

Igen, mest noter til mig selv.... Her vil jeg løbende opdatere en liste over samtlige grøntsagssorter, vi har haft i haven i 2013, og om de var hot eller not :-)

Køkkenhaven:

Bønner, borlotti: Gode, men næste år skal vi have en hel række af dem - HOT
Bønner, stang (gule og lilla): Får dem ikke spist. Næste år brune kidney bønner i stedet for - NOT

Fennikel: Vokser fint, men gik i stok. Prøv igen næste år :-) - HOT

Forårsløg 'White Lisbon: Skal sås tidligt og stå med ordenlig afstand, men ellers god og nem - HOT

Gulerod, sommer 'Scarlet nantes': Fint, tidlig udbytte, men smager ikke af meget - NOT
Gulerod, efterår 'Boleri F1': Hurtigere klar end forventet og god smag - HOT
Gulerod, efterår 'Paris market':

Kartofler, friesländer: God :) - HOT
Kartofler, flavia: Ok, men mere skurv. Næste år: Skift ud med en sen sort. - NOT
Kartofler, Rosara: Ok, men små. Næste år: En alm sort, der er god at gemme. - NOT

Kål, alle sorter: Vokser godt, men bliver ædt af kålorme. Under net næste år. Gælder også mizuna og pak choi.

Løg, sætte 'Snowball': Godt udbytte, god smag - HOT
Løg, frø, 'Kæmpe kepa': Hit-and-miss. En del løg blev store og flotte. Skal nok forspires meget tidligt og passes godt med vand imens de står inde - men alligevel HOT.
Løg, frø, 'sweet white spanish': Lidt ligesom ovenstående. Løg lidt mindre end snowball. Måske nøjes med den ene type næste år. Semi-hot.

Salat, romaine: Flot udbytte, sprød, god smag - HOT
Salat, pluk: Nem, stort udbytte, lidt blød i det - HOT (i begrænsede mængder)
Salat, Lobjoit's green: Kan ikke få lortet til at spire på nogen måde - NOT
Salat, is - Sprød og lækker... Hot :)



Selleri, blad: Fungerer ikke rigtigt - NOT

Ært, slik 'Sugar bon': Helt ustyrlig god. HOT HOT HOT!
Ært, sukker 'Giant et-eller-andet': Stort udbytte, men kedelig... NOT.
Ært, skal 'Purple et-eller-andet', flotte men dårlig smag - NOT.

Drivhuset:

Chili, 'supermarkeds peberfrugt': Forbløffende pænt udbytte - HOT
Chili, Aroncagua: Meget flotte og rigtbærende. Smager af ingenting som grønne, men virkeligt gode når de endeligt bliver orange - HOT
Chili, 'Apache': De har været ok og rigtbærende, men det er gået op for mig, at min planter er en F2 og dem der er foræret væk er faldet anerledes ud, så den er ikke stabil. HOT - men tager ikke frø til næste år.
Chili, 'Fish pepper': Ligner ikke rigtigt dem på billederne, men utroligt rigtbærende. God allround, mediumstærk chili - HOT
Chili, 'Hungarian Hot Wax': Flot. Styrke alt efter modningsstadium. Dog ikke ret rigtbærende.
Chili, 'Toftegårds citronchili': Kommer sent igang, men meget fin og rigtbærende. Ret stærk.
Chili, 'Star Fish': Den havde vi også forrige år hvor den ikke sagde mig det store, men den er faktisk rigtig god og rigtbærende allround chili.
Chili, 'Pepperoncini': Fin smag, men ikke ret mange frugter.


Agurker: For bøvlet at fjerne hanblomster. Hvis vi skal have agurker næste år, køber vi et par planter.


Jungleagurk: Meget frodig vækst. Mange frugter med god smag. HOT - hvis den er god at sylte.



Oksespidsbryst ala 'brisket'


Igen har der været stilhed på bloggen, men det er ikke sådan lidt at finde tid, når det er havevejr, og jeg så forresten er begyndt at arbejde i meget spændende løntilskud :-)

I marts købte vi jo en kvart øko-ko af naboen, og vi er efterhånden ved at være igennem de uskærringer, der er sådan lige til at gå til. Nu sidder vi så tilbage med de lidt mere specielle, eller dem som traditionelt bruges til mormor-mad. Og det der med kød, der er kogt i smadder, og serveret med brun sovs og kartofler er altså ikke lige mig.
Så udfordringen er, at finde nogle moderne opskrifter til de forskellige udskæringer.

For skud denne weekend stod et stykke oksespidsbryst. Og da vi fik en regulær foodie + mand på besøg til aftensmad, måtte der hellere gøres lidt ekstra ud af det.

Så vidt jeg kan forstå svarer spidsbryst nogenlunde til den amerikanske udskæring 'brisket', som grilles ved lav varme i meget lang tid, lidt ala pulled pork.

Så der blev googlet, og følgende opskrift er løst baseret på fremgangsmåde i denne...

Til 4 personer:

1,250 kg øko oksespidsbryst

Til rubben:
0,5 dl brun farin
2 spsk salt
2 spsk alm paprika
3 tsk røget paprika
1 tsk stærk paprika
2 tsk sort peber
1 tsk cayennepeber
1 tsk spidskommen
1 tsk hvidløgspulver

(i virkeligheden kan man jo bare bruge præcis hvad man har lyst til - man skal bare ikke være nærig med det :-) )

'Kræet' blev gnedet godt ind i rubben, pakket i film og puttet i køleskabet natten over.
Om morgenen næste dag blev det så pakket ud, smidt i en lille bradepande og smidt i ovnen ved ca. 100 grader.
Igen er folk derude på www ikke enige om den optimale kernetemperatur, men jeg tog den ud da den var omkring 87 grader, efter ca. 6 timer.
Spidsbryst er et tyndt stykke kød, å det skal altså ikke have helt så længe som pulled pork.
Det bliver heller ikke "smeltet" på samme måde, og serveres bedst skåret ud i tynde skiver... Meget mørt og lækkert :)

Herligheden blev serveret i burgerbolle med coleslaw, grønt fra haven og hjemmelavet barbequesauce.