Sider

fredag den 28. juni 2013

Kartofffelerfaringer 2013


Måske ikke vanvittig interessant læsning for andre, men her kommer lige lidt mine erfaringer fra i år med kartoffeldyrkning.

I år har vi tre sorter: Frieslænder, Flavia og Rosara. Ifølge bloggen blev de sat i slutningen af april, men havde ligget til forspiring inde temmelig længe, nok mindst en måned, fordi foråret var så koldt.

Frieslænder og Flavia, som er tidlige sorter, har vi høstet lidt af de sidste par uger. Udbyttet er pænt og smagen god. Jeg synes ikke, at der er så stor forskel på de to.

For en uges tid siden lagde jeg mærke til de første mørke pletter på bladene, og i dag så en del af planterne allerede ret jammerlige ud. Så jeg tog konsekvensen og klippede alle toppe af. Nu håber jeg, at knoldene i jorden ikke bliver ramt foreløbigt og kan blive liggende et godt stykke tid. Vi har alt i alt 6 x 3 meter kartofler, og det er altså mere end vi lige spiser os igennem på en uge :-)

Frieslænder lod til at være hårdest ramt af skimmel, dernæst flavia og Rosara kun i moderat grad. Det tager vi lige mental note af til næste år.

Derudover er seks rækker kartofler måske lige rigeligt til to personer. Vi kunne godt nøjes med fire. I hvert fald er det ikke nødvendigt med to sorter af tidlige kartofler til næste år. Én vil være rigeligt, og så er det bedre at bruge pladsen på nogle, der bedre kan opbevares eller evt. egner sig godt til fritter.

Vi har tænkt os at høste nogle større portioner kartofler. Spise de mindste, som de er, men lave de store til pommes fritter, som vi koger, køler af og giver én gang i frituren før de så fryses ned. Så skal de bare have 8 minutter i frituren fra frosne for at blive helt færdige. Og de smager super-godt! Det er vistnok Hestons fremgangsmåde med triple cooked fries :-)

onsdag den 26. juni 2013

Haveerfaringer 2013 - Part one!


Et af hovedformålene med denne blog var jo, at den skulle være et sted at skrive erfaringer ned løbende... Hvad der virker og ikke virker derude i haven. For her i huset bliver den slags noter altså væk i roderiet, hvis de skrives på fysisk papir. Så længe leve cyberspace...

So here it goes...

Tagetes i køkkenhaven: Frøene er dem, som manden havde med hjem fra Gl Estrup. Virkeligt flotte, frodige, blomsterrige planter, men de bliver STORE. Fylder 40-50 cm i alle retninger, og kræver derfor meget plads. Næste år skal de derfor nok ikke stå i højbedene, men evt. i bedet med insektplanter, eller som pyntekant omkring køkkenhaven. De tager simpelthen for meget plads i højbedene, og de har faktisk kvalt en række spiselige afgrøder på hver side af sig.
Altså: Dejlig plante, men skal fremover stå et andet sted.

Foderroer: Så ud af ingenting i starten, men nu er der kommet gang i dem, og kaniner spiser dem, vi tynder med velbehag.

Salaten Lobjoit's Green vil bare ikke spire her... Spild af penge. Alm. klassisk romainesalat holder til gengæld hele vejen. Fungerede godt at forspire og plante ud enkeltvis - er nu blevet til flotte hoveder.
Issalat er også god :-)

Bladselleri: Så færre næste år. Om nogle overhovedet. Stadig i tvivl om de rigtigt vil lykkes.

Løg fra frø fungerer godt. Så flere næste år, i lave bakker (ikke dybe potter).

Kål: Bliver store og flotte... indtil kålsommerfuglene slår til! Net over næste år :(

torsdag den 20. juni 2013

Job-nyt og kyllinger


Fra 1. august er jeg kommunalt ansat i et løntilskudsjob. Og jeg kommer endda til at lave rigtigt biolog-arbejde. Det er jeg rigtig glad for.
Jeg ved godt, at træerne ikke vokser ind i himlen af den grund, og at løntilskud bare er glorificeret aktivering, men det er en super mulighed for at lære en masse om miljøforvaltning og få foden indenfor.
Jeg ved jo godt, at 99% af de stillinger, jeg søger, er afsat på forhånd. Uretfærdigt, ja, men en del af spillet. Nu er der så en chance for, at jeg kan havne på den rigtige side af hegnet, so to speak.
Og rent geografisk kunne det ikke være meget bedre, så jeg glæder mig utroligt meget til at komme i gang efter sommerferien.

På hjemmefronten har vi haft et par travle dage.

Hele weekenden var jeg på hundeudstilling i Jylland, og tirsdag havde vi mandens elever på besøg. Det var rigtig sjovt og hyggeligt, og jeg tror at de unge by-boere fik en på opleveren... Der blev både kigget kyllinger, og klappet kalve ovre hos naboen.

Speaking of...

For tre uger siden modtog jeg en stor portion rugeæg med posten. Idéen var, at vi ville have vores skrukhøns til at udruge en masse kyllinger af en ny race til os.
Mandag/tirsdag klækkede de så. Nogle af dem. Jeg ved ikke om det skyldes ringe befrugtning eller hårdhændet tur med Post DK, men indtil videre er det kun blevet til sølle tre, levende kyllinger. Damerne ligger stadig på resten af æggene, så krydser fingre for lidt flere, men de bliver nok ikke liggende længe endnu.
Æv..

Men de kyllinger, vi har fået, ER super søde.

Hele 'familien'... Hanen har i øvrigt opført sig nogenlunde pænt. Var bekymret for om han ville blive endnu mere aggressiv af at få kyllinger at forsvare, men indtil videre har han faktisk været ok.

Skruk 1 med en af hendes kyllinger.

Skruk 2 med kylling... Og skruk 3, senest tilkomne, har for et par dage siden fået 10 æg af tværstribet plymouth rock, så hun bliver liggende en rum tid endnu. Vi krydser fingre for et bedre rugeresultat til den tid.

 .....

Ude i haven er der fart på det grønne. Vi er begyndt at høste lækre, nye kartofler og salater i lange baner. Er meget stolt af vores flotte romaine-salater. Og stadig har vi ikke set skyggen af en dræbersnegl eller kålsommerfugl, så det er super godt. Krydser fingre for at det varer ved :-)
I drivhuset er der fart på tomater, chili, agurker og basilikum. Det varer nok ikke så længe før vi kan begynde at høste det. Det hjælper altså en del på udgifterne til indkøb, når man har haven fuld af grøntsager og fryseren fuld at kød :-)
Så mangler vi bare, at hønsene begynder at lægge æg igen.... 

mandag den 10. juni 2013

Længe siden...


Ja, det er længe siden. Men det har været et par travle uger.
Især i dag har været ret hektisk.

Var indkaldt til mit første møde i kommunens jobcenter. Fra medier og vennekredsen har jeg fået indtryk af, at jobcenteret er "slavepiskeren" i dagpengesystemet, og én veninde beskrev sit som nogle deciderede spader. Derfor havde jeg nok ikke så positive forventninger.

Og takket være Movia startede dagen også ret skidt. Jeg havde i god tid studeret rejseplanen.dk for at finde transport til rådhuset på bøh-landet, og havde fundet en rute, hvor jeg kendte noget af turen i forvejen, og hvor jeg ville være der 35 min før tid - Og i den tid kunne jeg passende sidde og slikke solskin på en bænk.
Troede jeg. Jeg hoppede glad af bus nr 1 og ventede så på nummer to. Som kom til tiden. Og drønede lige FORBI stoppestedet uden at standse. JA, jeg stod tydeligt, helt ude ved kantstenen, og havde øjenkontakt med chaufføren i adskillige sekunder før han blæse forbi.
Panikken satte ind øjeblikket. Jeg så for mig, at mine dagpenge ville ryge hvis jeg kom for sent eller måtte melde helt afbud til mødet. Aaaaaargh.
Internettet på mobilen er MEGA langsomt, men langt om længe lykkedes det at finde alternativ transport, og finde navnet på mit sagsbehandler, som derpå blev spammet med både mail og besked på telefonsvarer.
Svedt og forpustet væltede jeg ind ad døren på rådhuset et-minut-i. Men de var selvfølgelig selv forsinkede, og det viste sig at min stress og panik var spildt, men det var jo ok.

Det næste, der skete, var at jeg blev fuldstændigt blæst om kuld af virkelig sød, servicemindet og effektiv sagsbehandler, som havde forståelse for hvad jeg ville og hvor jeg kom fra. Hurra!

Manden og jeg har snakket lidt om fordele og ulemper ved at flytte på bøhlandet ifht. jobcenter, og vi forestillede os to scenarier: Ét hvor de overhovedet ikke ville ane, hvad de skulle stille op med en akademiker, eller ét hvor de tørster efter præcis sådan nogle. Det sidste lod til at være tilfældet. Faktisk. Fatter det stadig ikke helt.
Selvfølgelig skulle jeg ikke søge alt muligt tåbeligt, men bare det, der var relevant for mig (love you!). Forresten havde hun hørt noget fra en kollega, der efterlyste en biolog... En-to-tre, så sad jeg med et kontakt til et løntilskudsjob i hænderne.

Enten får sådan én som hende en bonus hver gang hun får en dagpenge-bums i arbejde, eller også er hun bare sådan en kommunalt ansat, der KAN og VIL sit job, og som ikke behandler borgeren som endnu en nasser i rækken.

Love, love, LOVE her!

... I øvrigt mente hun, at det var et spørgsmål om overskuelig tid før jeg ville komme i job. No panic. Det her dagpengeland er måske alligevel ikke så håbløst :)