Sider

lørdag den 30. marts 2013

Så blev der stille

Siden torsdag eftermiddag har vi haft hytten fuld af mennesker. Fredag var hele familien nemlig inviteret på frokost i anledning af min titel som cand.scient.
Det har været noget meget travle dage med madlavning, oprydning og rengøring. Det er altid sådan en lidt sær følelse, at stresse rundt og planlægge i dagevis, og så er det hele overstået på et par timer.
Men det gik godt - Der var mad nok, og folk kunne lide den. Desværre var der ikke så meget af egen avl, som jeg godt kunne have tænkt mig, men det er jo årstidens skyld :-)

Imorges vågnede jeg op til mere sne. Nu er den heldigvis væk igen, og jeg krydser fingre for at det var vinterens sidste krampetrækninger. NU må det altså godt se at blive forår, så jeg kan komme igang med den have. Kan mærke, at udsigten til gæster har holdt mig igang i ugen efter min eksamen, men nu indfinder der sig en mærkelig rastløshed igen, selvom jeg burde tage mig en velfortjent slapper på sofaen.

Jeg tror virkelig ikke, at jeg bliver særlig god til det her med at være arbejdsløs...

onsdag den 27. marts 2013

Et par gode dage...

... Især hvis du spørger vores han-kanin.
Han har nemlig haft damebesøg over de sidste 2-3 dage, og med lidt held skulle der gerne være en to hold kaninunger på vej til om en måneds tid.

Vi har ikke decideret jord til vores ejendom, udover en stor have, så vi har ikke mulighed for at holde store dyr som svin eller kvæg, der kan forsyne os med kød. Kaniner var derfor et spændende alternativ, da de kan nøjes med noget mindre plads, og rent økonomisk har de en fornuftig foder-til-kød omsætning i forhold til andre slagtedyr.
Så vi har startet et mindre opdræt bestående af en han og to hunner. Racerne er en blanding af fransk vædder, som er ret stor, og hvid landkanin, som giver store kuld og hurtig kødsætning. Idéen er, at blandingen skal give mange, hurtigtvoksende, store kaniner.
Indtil videre har vi kun haft et enkelt kuld, som var lidt af en "hovsa". De kom i oktober, og blev slagtet for en måneds tid siden. De blev ikke så store igen, men det skyldes sikkert blandt andet, at de er vokset op i et koldt klima. Forårs- og sommerkuld bliver sikkert større, og så kan forældredyrene også snart få lidt mere spændende foder i form af grønt fra haven.

Kaninungerne fra det første kuld - I alle regnbuens farver :-)

Der er mange, der ikke bryder sig om tanken. Blandt andet min svigerfar, som har frabedt sig at få serveret kanin. Og mange af mine venner og veninder synes også, at det er "synd". Personligt synes jeg, at det er langt mere synd at købe discountkød i supermarkedet fra dyr, der har levet en mere eller mindre kummerlig tilværelse.
Vi ved at vores dyr har haft ordenlige liv. De har gået i rene omgivelser, med forholdsvis god plads, fået ordenligt foder og ingen medicin. Dét kan jeg godt putte i munden med rigtig god samvittighed.
Men i Danmark har vi ikke rigtigt tradition for at spise så meget kanin, så det er faktisk svært at finde på retter at lave. Heldigvis er der en del lækre opskrifter fra blandt andet Italien og Frankrig, som skal prøves ved lejlighed. Og så vil jeg også forsøge simpelthen at bruge kødet til de samme ting, som jeg normalt bruger kylling til: wok-retter, pastasalater mm.

....

Idag er det så en uge siden, jeg blev kandidat. Ugen er primært gået med at rydde op, gøre rent og købe ind. På fredag får jeg nemlig besøg af hele familien, plus svigerfamilien, for at fejre min titel som arbejdsløs ;-)
Det skal nok blive rigtig hyggeligt, men hold da op - Det er faktisk svært at planlægge mad til så mange mennesker. Det bliver et par travle dage.

søndag den 24. marts 2013

Ompotning og navlepilleri

Jeg er overraskende dårlig til det her arbejdsløs. Jeg havde egentlig regnet med, at det ikke ville være det store problem for mig, at sove længe og se idiotiske mængder dårligt TV, men jeg kan faktisk ikke finde ud af det.
På trods af, at jeg måske ikke har været den mest flittige specialestuderende på planeten, føler jeg mig virkeligt rastløs nu, hvor det ligesom er overstået.

Oprydning og rengøring har aldrig være min stærkeste side, indrømmet.

Men nu er 1. salen SPOTLESS, og det samme er køkkenet. Har endda vasket LOFTET, og sorteret rodekassen med krydderier og andre småting.

Idag skal kaninstalden have den store tur, og det skulle stuerne egentlig også, men der camperer kæresten pt. med halsbetændelser, og sætter hvis ikke pris på at blive forstyrret af hvid tornado med støvsuger, så det må vente lidt.


Lidt om chili

Idag er det også blevet tid til, at plante de små chili-planter over i større potter...
Det er første år, jeg dyrker chili fra frø, og det går indtil videre noget nemmere end forventet, og spiringsprocenten har været god: 24 planter ud af 30 frø, og af de 10 sorter, jeg har sået, er der mindst én af hver, så det er jeg tilfreds med. Der bliver vist rigeligt til drivhuset, samt lidt at forære væk.

Det drejer sig om følgende sorter:

"Brun peberfrugt" - Fra planteskole-plante, som vi købte forrige år.
"Orange peberfrugt" - Frø fra alm supermarkeds-peber.
Aroncagua - Snackpeber-agtig sag.
Apache
Jalapenos
Toftegårds citronchili
Hungarian Hot Wax
Cherry bomb
Pepperoncini - Italiensk (mild?) chili, som skulle være super at sylte
Fish pepper

Frøene er en skøn blanding af nogle jeg har byttet mig til, fået foræret, selv taget fra frugter eller købt hos min foretrukne frø-pusher.

De blev sået i starten af februar i sådan et minidrivhus, og sat til spiring i på gulvet i et rum med gulvvarme.

  

Sådan så det ud cirka midt i februar, hvor et par spirer allerede begyndte at titte frem


Og i begyndelsen af marts var de fleste spiret, og blev rykket op i soveværelsevinduet.


18. marts er andet sæt rigtige blade på vej, og det er nu snart tid til at få lidt større potter at bo og vokse i :-) 




Og sådan ser de så ud idag, hvor de er komme over i nye potter. Forhåbentlig kan de blive stående i dem indtil de skal i drivhuset :)


torsdag den 21. marts 2013

Første dag som arbejdsløs akademiker

Det er en underlig følelse...

Jeg havde lidt forventet en utrolig følelse af lykke og frihed, da jeg bestod mit specialeprojekt igår og endelig kunne springe ud som nyuddannet biolog.
Men den udeblev faktisk lidt.

Jeg er selvfølgelig glad for, at være færdig. Mest fordi, at uanset hvor spændende jeg syntes mit emne var, begynder det efterhånden at hænge én langt ud af halsen, når man har siddet og pillet ved det samme materiale i over i et år.
Og kemien mellem min vejleder og jeg blev aldrig helt god, så - indrømmet - det var faktisk også lidt en lettelse at kunne sætte et endeligt punktum dér.

Men det er en virkelig underlig, ambivalent fornemmelse, at jeg nu ikke har en klart defineret plan foran mig...

Efter folkeskolen var det givet, at jeg selvfølgelig skulle i gymnasiet. Og studentereksamen skulle være matematisk pga. min interesse for naturvidenskab. Og det blev den så, tre år senere.

Så flyttede jeg til København. Lige efter gymnasiet vidste jeg faktisk ikke helt, hvad jeg ville læse, men jeg skulle i hvert fald have en universitetsuddannelse af en slags, så jeg flyttede til landets hovedstad, da der kun her blev tilbudt alle de uddannelser, som jeg overvejede...
Da tiden oprandt, hvor jeg skulle søge ind, røg biologi ganske naturligt ind som 1. prioritet. I gymnasiet havde jeg også overvejet blandt andet religionsvidenskab, historie og arkæologi, blandt andet pga. nogle inspirerende lærere. Men det blev biologi - Og det kom næppe bag på nogen.
Mit værelse har altid huset en bred vifte af hobby- og kæledyr, og jeg har altid tilbragt mange timer i naturen, eller i zoologisk have.

Og jeg blev optaget på studiet.

Og så er årene ligesom bare gået... Med kurser, tykke bøger og kompendier, og eksamener. Og bacheloruddannelsen blev afløst af kandidatuddannelsen. Der lå hele tiden et temmeligt klart defineret "næste trin" foran mig.

Men ikke længere. Og det er virkeligt sært. Hvad så nu?

Vågnede kl 6 og stod op. Jeg har ellers et godt sovehjerte, men de sidste ugers hektisk specialepanik har tilsyneladende ikke helt forladt kroppen.

Klokken er ikke engang 11, og jeg har allerede meldt mig ind i A-kasse, tilmeldt mig jobnet, opdateret profiler på facebook og LinkedIn, oprettet denne blog og ordnet de filer, som min vejleder afslutningsvis har bedt mig om.

For et par måneder siden forestillede jeg mig, at jeg ville omfavne min frihed og piske ud og gøre køkkenhaven forårsklar, men det indbyder vejret ligesom ikke til.

Jeg tror, at jeg går ud og tømmer opvaskeren...